Ženské přechodové rituály

V plném vědomí projdeš životní změnou.

menarché rituál

předsvatební rituál

předporodní rituál

narozeninový
rituál

rozchodový rituál

obnovení manželského slibu

Každý rituál je originál

Přechodové rituály obecně vnímám jako nesmírně podpůrný, hluboký prostředek k vyrovnávání se se životními změnami. Něco končí, něco jiného začíná. Proměňujeme se v průběhu svého života a v naší civilizaci máme málokdy možnost, tyto důležité změny prožít, procítit, vnést je do vědomí. Jako náhradní matka pracuji i s dětmi s raným traumatem, pro které jsou změny v životě náročněji uchopitelné a právě toto byl pro mě hlavní impulz, zapojovat rituály nejen při těchto životních posunech, ale i během všedního dne. Od té doby vnímám, že se děti na změny lépe adaptují a i další zúčastnění rituálu, dokáží změny lépe vstřebat.

Není to totiž ani pro rodiče snadné, když se jim z miminka stane dítě školkové, školák, mladá slečna či mladý muž. V období puberty rituál úžasně vymezí prostor pro obrovské změny, které přichází, když se z dítěte rodí nový muž či nová žena.

U žen pak vnímám důležitost sdílení příběhů zvláště v rituálech, které nás připravují na novou roli v životě, na roli plodné ženy, požehnané měsíční krví, roli manželky, matky, postupně zralé dámy s životními zkušenostmi, moudré stařenky.

Do rituálů pro ženy pak zahrnuji péči o tělo, sdílení, případně i Lesní mysl – k naladění na záměr. Vedu ženy k sebelásce, přijetí, odpuštění, uvolnění emocí a vizi takové budoucnosti, jakou si budou pro sebe přát. To vše rituál dokáže, není všespásný, ale jde do hloubky v prožitku.

Každý rituál je originál, tedy jeho konečná podoba velmi záleží na Vaší osobnosti, na dalších lidech, kteří se zúčastní. Vše spolu pečlivě zkonzultujeme, já dám nějaké návrhy a Vy se rozhodnete, co je to pro Vás vhodné.

menarché rituál

OSLAVA PRVNÍ MENSTRUACE I ZPĚTNĚ

Přijetí dívky do kruhu plodných žen.

Mít možnost v době první menstruace, v době, kdy se z dívky stává žena, vyslechnout příběhy „zasvěcených“ žen, být přijatá a opečovaná. Být poučená, v laskavém přijetí a přirozenosti. Cítit se důležitá, krásná a součástí prvního ženského kruhu. Být obdarována první krví, ženskou tvořivou silou. Považuji tento rituál za veliký dar pro naše dcery a také pro nás, které jsme neměly možnost jej dříve projít. Zároveň považuji za důležité, přistupovat k dospívající dívce s respektem a přijmout i možnost, pokud se rituálu nebude chtít účastnit.

předsvatební rituál

VÍCE NEŽ VĚDOMÁ „ROZLUČKA SE SVOBODOU“

Už jen proto, že při vstupu do manželství není třeba se se svobodou loučit 🙂

Oslavit s ženami vstup do manželského života, vyslechnout příběhy i žádané rady. Společně se zasmát, zavzpomínat, poplakat si. Vyjádřit své obavy i očekávání. Nechat se požehnat živly, nechat se hýčkat. Mít možnost připravit se na manželský svazek v kruhu blízkých žen, vnímám jako velké požehnání a radost.

předporodní rituál

předporodní rituál

Čeká vás velká životní změna a rituál vás může lépe připravit na novou roli, přijmout a vypořádat se se svými strachy, obavami, vědomě prožít toto krásné období.

Jako peer konzultantka Úsměvu mámy a matka 3 dětí, považuji tento rituál za jeden z nejdůležitějších. U psychických potíží maminek totiž vnímám hlavně zkreslené představy o mateřství, o tom, jaké to je po porodu, různá očekávání, ovlivněná např. pozlátkem sociálních sítí. A tak tedy mít možnost se na příchod miminka připravit i psychicky, vyslechnout reálné příběhy, tipy a praktické rady. Nechat se opečovat a naladit na hladký porod. A hlavně, cítit tyto ženy – přítomné rituálu – v zádech, jako obrovskou oporu, při porodu i v čase po něm, moci se na ně obrátit a říci si o pomoc.

narozeninový rituál

narozeninový rituál a nebo vstup do dospělosti

Každý rok máme možnost zhodnotit zpětně co se nám dařilo, co si chceme do života nést dál a co už naopak nepotřebujeme. Může být velmi podobný klasické oslavě a také úplně jiný. Mít možnost oslavit svůj ukončený roční cyklus vědomě, může být velmi očistné a povzbuzující. Rozloučit se s tím, co již v životě nechci a požehnat tomu, co si přeji rozvíjet.

Vstup do dospělosti je pak velkým a důležitým milníkem a to nejen pro nás samotné, ale i pro naše blízké, kteří mají možnost si v rituálu zvědomit, že nás přijímají mezi sobě rovné, dospělé, zodpovědné bytosti.

rozchodový rituál

vědomé rozloučení a opuštění vztahu

I temnější a bolestné zkušenosti k životu patří a pokud si dovolíte v takovém období být k sobě laskavé, dopřát si smutku a podpory, možná se rány dříve zahojí. Rozhodový rituál je možný projít s partnerem, pokud to Vás vztah dovolí, případně i sama, nebo s dětmi. Pro ty může být velmi podpůrné a léčivé, když vidí své rodiče, jak se dokáží rozejít v míru, vidět, že jsou stále milované a přijímané matkou i otcem, že se spousta věcí mění a je toho mnoho smutného, ale také hodně toho, co zůstává. Láska rodičů k nim a úcta rodičů mezi sebou.

obnovení manželského slibu

obnovení manželského slibu

S mužem jsme se rozhodli, dopřávat si tento rituál každým rokem. Mít možnost, každý rok se znovu rozhodnout, zda náš svazek prosperuje, zda nám přináší do života radost a potěšení. Zhodnotit co nám překáží, co nefunguje, čím si ubližujeme a co dál ve vztahu nechceme. Očistit živly a požehnat lásce, pokud se rozhodneme jít na cestě dál společně. Nabízím tento rituál i Vám a Vašemu partnerovi,v podobě, která Vám bude vyhovovat.

… a další životní změny (menopauza, stěhování, odchod dětí z domova, přechod z nemoci do zdraví…). Chcete projít rituálem, který jsem zde neuvedla? Nějakým vaším osobním na míru? Nebojte se mi napsat. Zavoláme si a společně vše projdeme. Těším se na vás!

Projdi životní změnou vědomě

jaká je cena rituálu?

Jak nacenit něco tak neuchopitelného a originálního jako je rituál?

Abych mohla před vámi stát ve své plné síle, spokojená, klidná a sama opečovaná, potřebuji být ohodnocena tak, abych se i já cítila dobře, v dobré energii, že to co dávám se mi i vrací.

Cenu rituálu vám spočítám individuálně, ale pro představu můžete vycházet z těchto údajů:

Svou hodinu práce při tvorbě a provázení rituálu si cením na 1200 Kč.

Odhady časů jsou orientační, vychází však z mých reálných zkušeností:

  • úvodní konzultace (0,5-1 hod)
  • doplňující informace po telefonu, mailu, SMS… (0-0,5 hod)
  • příprava rituálu (1 hod)
  • příprava a následný úklid prostor (0,5 – 1,5 hod)
  • příprava na rituál s Lesní myslí (1,5-2 hod)
  • samotný rituál (0,5 – 5 hod)

Ano, cena za rituál opravdu může být různá, záleží také zda je rituál pouze pro vás, nebo i kamarádky / rodinu, kde se bude konat, zda využijete možnosti naladění se před rituálem hluboko do sebe s prvky Lesní mysli…

Zjednodušeně napsáno se mé rituály finančně pohybují v rozmezí 3.000Kč až 10.800Kč.

Platba je možná v hotovosti, případně přes QR kód, převodem na účet. Faktura je samozřejmostí.

vaše reference

Kdo vás rituálem provede?

Jmenuji se Hana Řeřábková a jsem zasvěcená kněžka bohyně. Prošla jsem výcvikem novodobých kněžek a ceremonialistek v Čechách. 

Jsem také certifikovaná koučka, instruktorka lesní mysli a peer konzultantka Úsměvu mámy. Mimojiné a zejména jsem také matka 3 dětí, části z nich jsem matkou náhradní. 

Mám přímé zkušenosti s prací s traumatizovanými dětmi a jako žena, která si prošla dlouhým obdobím silných depresí, panických atak, agorafobie mám zkušenost s prací na sobě, ve vědomí i podvědomí. 

Ženské přechodové rituály a rituály Kola roku jsou součástí mého života. Srdečně vás zvu, abyste se ke mně připojily a zkusily jejich sílu samy na sobě. 

Za pomoci koučovacích technik, Lesní mysli a rituálů předávám své zkušenosti dalším ženám.

 

Pokud máte otázky k tomu, jak rituál probíhá, nebo máte jakékoliv další dotazy, kontaktujte mě a společně vše vyjasníme.

často kladené otázky

Přechodové rituály, kterými provázím především ženy, nejsou nástrojem černé magie, či něčeho děsivého, divného a nebezpečného.

Osobně je považuji za zdroj dávné moudrosti, našich předků, ale i přírodních národů. V dnešní době máme ohromnou výhodu, že můžeme těžit jak z těchto přirozených a intuitivních zdrojů, ale také z vědy, výzkumů o ověřených faktů. A já miluji toto spojení a jsem velmi vděčná, že síla přechodových rituálů je již i odborníky a vědci uznávanou technikou, že se začínají dostávat zpět do našich životů, protože i naše nevěřící mozky si mohou ověřit v důvěryhodných zdrojích, že rituály fungují.

Lidé, kteří mají možnost ve zlomových životních situacích projít takovým rituálem se většinou se změnami lépe vyrovnávají, neukládají v sobě nezdravé emoce (které mohou mít později vliv i na fyzické zdraví), cítí se šťastnější, vděčnější a také přijatí v rámci své komunity (jejich bližní mohou být součástí rituálu a je vytvořen prostor pro vzájemné pochopení a vypořádání se s novou situací). Bývají lépe připraveni na nový stav – např. předporodní rituál je obrovskou prevencí poporodních úzkostí a další.

Samotný rituál pak vedu vždy po úvodní důkladné konzultaci s Vámi, tedy konečná podoba velmi záleží na Vás a tedy si i sama určíte, jak moc to chcete „divné“ 🙂 někdo rád využije očištění a požehnání živly, někdo rád pozve jiné entity, Bohy, Bohyně… Někdo raději vizualizuje silová zvířata a jiný nejraději vynechá vše ze zmíněného 🙂 I tak bude rituál velmi funkční, léčivý, transformující a podporující. Pokud si stále nejste jisté, jestli je rituál pro Vás, ale něco uvnitř Vám říká ANO, není nic lehčího než se mi ozvat a probrat detaily, otázky, nejistoty.

 

Určitě si můžete rituál připravit i sama, nebo se třeba domluvit s kamarádkami, ať ho pro Vás připraví. Záleží, co od rituálu čekáte a jaké máte zkušenosti. Jistě najdete spoustu tipů na internetu, sama dávám občas nějakou inspiraci na FB a Instagram. Je to jen o té energii, jestli ji do toho chcete vložit, zabývat se tím, připravovat jej, učit se nové věci, kupovat vše potřebné. Rituál lze udělat i velmi jednoduše z toho, co máte doma. Je to jen na Vás, jakou hloubku tomu chcete dát a zda je pro Vás jednoduší vložit svou energii, čas, či peníze.

Já si hodnotím rituál takovou cenou, která mi obsáhne:

–        Konzultaci s Vámi

–        Čas s přípravou celého rituálu

–        Know-how, tedy mnoho hodin studia a placených kurzů, jak se rituály tvoří atd…

–        Příprava rituálu na místě, organizace

–        Svíčky, vykuřovadla a další potřebné nezbytnosti 🙂

–        Mentální přípravu a psychohygienu

–        Pokud máte zájem, tak i přípravu na rituál s Lesní myslí

–        Čas za rituál 🙂 – což bývá několik hodin

Pokud si stále nejste jistá, neváhejte mě kontaktovat, můžeme spolu zkonzultovat, zda jsou mé služby pro Vás vhodné, nebo zda si rituál raději připravíte sama 🙂

Zůstaňme v kontaktu